divendres, 6 de febrer del 2009

ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA

L'any 2009 es compleixen 400 anys de les primeres observacions fetes amb telescopi per Galileu Galilei. Amb ell començà una era de descobriments que no sembla hagi d'acabar mai. Imagineu-vos el món en aquella època. Encara hi havia molta gent, per no dir que tothom, que creia el Sol girava al voltant de la Terra i no a l'inrevés com tots ara sabem. També es creia que l'univers no era tan gran com de fet ja hem comprovat és. Amb el pas dels segles, hem descobert que "la nostra casa" és molt petita, gairebé insignificant. Compareu, sinó, el nostre planeta amb d'altres que hi ha a la nostra galàxia i més enllà:



De tot això res no en sabia Galileu, però ho sospitava. I a la llarga va tenir tota la raó. Amb motiu d'aquest aniversari, la UAI (Unió Astronòmica Internacional, IAU en les seves sigles en anglès) va anunciar la declaració de la UNESCO del 2009 com a ANY INTERNACIONAL DE L'ASTRONOMIA, l'objectiu principal del qual és "motivar els ciutadans del món a replantejar-se el seu lloc a l'univers a través de tot un camí de descobriments que es va iniciar fa ja 400 anys".
Aquí en teniu el tràiler promocional:


I en aquest altre enllaç la pàgina en català del AIA2009.
http://www.astronomia2009.cat/
Per cert, què més en sabeu de Galileu? Coneixeu altres astrònoms els descobriments dels quals han sigut importants? Coneix algú Stephen Hawkin, o Einstein?
Molt petita és la nostra llar!...Cal que la cuidem!